Wat is lasergame | uitleg en tips van Paintball Emmen
2 min. leestijd

Wat is lasergamen: complete gids met tips en uitleg

Wat is lasergamen eigenlijk? Een spel? Of een wedstrijd? We leggen het allemaal uit in dit artikel. Wat het zeker wel is: spannend, leuk en actief bezig met vrienden, vriendinnen, collega’s, familie, het maakt niet uit, het is voor jong en oud!

Geschiedenis lasergamen

Eerst iets over de geschiedenis van het lasergamen zelf want het is alweer een aantal decennia oud daar in de jaren 70 van de vorige eeuw de eerste ‘laserpistolen’ al verkocht werden. De populariteit was vooral te danken aan de serie Star Trek en een aantal jaren later, Star Wars.

Al in 1982 werd in Dallas (VS) de eerste arena geopend waarin men tegen elkaar speelde met speciale apparatuur. De techniek werd in de jaren erna steeds verfijnder en tegenwoordig wordt alles meestal door een centrale computer geregeld en de scores bijgehouden.

Lasergamen: uitleg en definitie

Het laserpistool of lasergeweer.

Het basisprincipe van het laserpistool is eigenlijk simpel en werkt met infrarood-signalen en niet, zoals je zou verwachten, echte laserstralen. Echte laserstralen zouden te gevaarlijk zijn om te gebruiken omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de ogen, ook de zwakste stralen al. Daarom is lasergamen door het gebruik van infrarood-signalen ook volstrekt ongevaarlijk.

Het laserpistool van nu is een staaltje van techniek en je er zijn verschillende soorten, van simpel tot gecompliceerde. Wat de meesten gemeen hebben is dat je op het display van het pistool kunt zien of raak hebt ‘geschoten’ en hoeveel ‘munitie’ je nog hebt. De pistolen zijn van sterk kunststof gemaakt, kunnen tegen een stootje en zijn soms niet van echt te onderscheiden. Vandaar dat je beter ook niet met dat soort pistolen over straat kunt lopen om problemen te voorkomen. Dat geldt ook voor de sommige paintball-geweren.

Wat is lasergamen

Het spel lasergamen

Bij een lasergamen gaat het om het raken van de tegenstander met jouw ‘laserstraal’. Het kan zijn dat je een groep vormt met anderen maar het kan ook zijn dat je alleen voor jezelf speelt. Er zijn dus verschillende spelsoorten waar je uit kunt kiezen. Het mooie is dat dit allemaal centraal kan worden geregeld door de computer. Je staat namelijk de hele tijd rechtstreeks in contact met de computer die dan ook alle schoten, al dan niet raak, registreert. Word je geraakt en heb je geen levens meer, dan wordt je pistool uitgeschakeld en moet je het spel verlaten. Speel je het spel “Last man Standing”, dan kun je er niet meer in totdat de laatste speler alleen in de arena staat.

lasergamen

Het speelveld: de arena

Het speelveld wordt bij lasergamen de arena genoemd. Bij Paintball Emmen is dat een overdekt spelveld met heel veel obstakels, gebouwen, bruggen en meer. Er is dus genoeg gelegenheid om je verdekt op te stellen en te schuilen tegen vijandelijke laserstralen. Om het allemaal nog spannender te maken zijn er ook visuele en hoorbare effecten toe te passen in de arena. Hierdoor wordt het nog echter en leuker!

Voor kleinere kinderen is het soms aan te raden deze effecten niet te gebruiken; dat gaat allemaal in overleg. Je rent en springt door de hele arena en schiet de tegenstander neer en probeert samen met jouw team de opdracht uit te voeren. En daarna? Even uitblazen in de kantine met een drankje en wellicht iets lekkers.

Reserveer direct

Waar wacht je nog op? Reserveer direct een plekje voor een spannende middag of avond. Even gezellig met vrienden én vriendinnen of collega’s er tussenuit. Heb je nog vragen? Stel dan je vraag via de Whatsapp knop of bel even.

Lees ook:

Over de schrijver
Mijn naam is Rik Westera, ik ben de drijvende kracht achter het team van Paintball Emmen. We verzorgen dagelijks super vette activiteiten. Denk aan paintball en lasergamen voor kinderen en volwassenen. In onze blogs delen we onze kennis en ervaring met jou! Heb je een vraag, mail gerust even naar info@paintballemmen.nl