Verschil tussen lasergamen en paintball? | Paintball Emmen
3 min. leestijd

Lasergamen of paintball: wat is het verschil?

LASERGAME EN PAINTBALL bij Paintball Emmen.
De naam zegt het al natuurlijk; bij de één wordt geschoten met ‘laserstralen’ en bij paintball met balletjes.

Lasergame, simpel gezegd maar niet helemaal waar

Dat er bij Lasergame echte laserstralen worden afgeschoten is natuurlijk niet waar! Echte laserstralen kunnen gevaarlijk zijn en worden daarom ook niet gebruikt. De naam wordt alleen gebruikt om het spannend te maken want er worden namelijk onschuldige infrarood signalen gebruikt. Maar het spel ‘infrared game’ noemen klinkt lang zo aantrekkelijk niet als LASERGAME, toch?


Een lasergame-wapen kan allerlei vormen hebben, van futuristische wapens tot nagemaakte, niet van echt te onderscheiden wapens. Deze wapens ‘vuren’ dus een onschuldig infraroodsignaal af op het doel waarop men richt. Het doel heeft ontvangertjes bij zich die de straal kan detecteren als ‘raak geschoten’ wordt. Dat wordt dan doorgegeven aan een computer die alle schoten van iedereen in de arena registreert. Men kan op het wapen zien of men raak heeft geschoten en hoe vaak.

Bij Paintball Emmen spelen we lasergame indoor in onze 1600m2 Indoor Arena met verdieping. De apparatuur die wij gebruiken is van BattlefieldSports. Professionele lasergame apparatuur met vizier, red-dot en realtime hit feedback. 

De Lasergame apparatuur is voorzien van een Red-dot en real time hit-feedback, dus je hoort het direct wanneer je wordt geraakt en wanneer je jouw tegenstander raakt. Met jouw red-dot richt je op de sensoren van jouw tegenstander. De computer houdt dus alles bij wat gebeurt in de arena en bepaalt, afhankelijk van het gekozen spel hoe lang het spel duurt en wie uiteindelijk de winnaar is.

En paintball?

Dat er bij onze paintball spellen met balletjes wordt geschoten is wel waar maar ook niet helemaal waar. Wij gebruiken namelijk geen verfballetjes die uit elkaar spatten wanneer die iets raken. Nee, wij gebruiken zogenoemde reballs. Dat zijn kleine kunststoffen (recyclebare) balletjes met een diameter van ongeveer 12 of 17 millimeter.


Je schiet dus, in tegenstelling tot lasergamen, daadwerkelijk met ‘kogels’ op elkaar. Hiervoor worden trouwens door de volwassenen (18 jaar en ouder) wel echte paintball-geweren gebruikt. Jongere kinderen gebruiken speciale Paintball geweren op veerdruk en dus niet op lucht druk. Deze zijn minder krachtig dan de Volwassen paintball-geweren. De paintball-geweren gebruiken samengeperste lucht om de balletjes af te schieten en hebben daarom ook een druktankje aangesloten op het wapen.


Bij paintballen moet men beschermingsmiddelen dragen; meestal een compleet gelaatsmasker om de ogen te beschermen. Men draagt daarnaast vaak ook een overall om te voorkomen dat de balletjes rechtstreeks op de huid komen.

Spelsoorten

Voor zowel paintball als lasergame kun je kiezen uit een aantal spelsoorten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘last man standing’; wie blijft er over? Degene die het langst ‘leeft’ heeft gewonnen. Hierbij is het dus ieder voor zich. Je kunt ook ‘verover de vlag’ (capture the flag) spelen waarbij je samen met anderen de vlag van het andere team moet veroveren.

Zo zijn er veel meer spelsoorten te spelen. De instructeur legt het allemaal uit voor aanvang van het spel.

Instructie

De instructeur zal ook vooraf de gedragsregels in de arena uitleggen en natuurlijk de werking van de wapens. Vooral bij paintballen is het belangrijk te weten dat er een minimale afstand (5 meter) moet worden aangehouden voordat men op elkaar mag schieten. Al zijn de balletjes klein, van dichtbij afgeschoten zal men het wel voelen als men wordt geraakt!

Hij/zij zal ook als scheidsrechter optreden mochten er onenigheid ontstaan ergens over. De aanwijzingen van de instructeur moet men altijd opvolgen.

Zin in een spelletje?

Heb je al zin in een spelletje lasergame of paintball? Het verschil tussen lasergame en paintball ken je nu. Misschien wil je wel allebei spelen! Waarom niet, gewoon doen!

Bekijk onze arrangementen en reserveer direct online. Hopelijk tot snel!

Kunnen wij je helpen?

Paintball Emmen verzorgt:

Interessante artikelen:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Mijn naam is Rik Westera, ik ben de drijvende kracht achter het team van Paintball Emmen. We verzorgen dagelijks super vette activiteiten. Denk aan paintball en lasergamen voor kinderen en volwassenen. In onze blogs delen we onze kennis en ervaring met jou! Heb je een vraag, mail gerust even naar info@paintballemmen.nl